Nuoruus Riihimäellä

MILLAISTA OLI OLLA NUORI RIIHIMÄELLÄ? minkälaisin tuntein muistelet nuoruuttasi riihimäellä?

Riihimäen kaupunginmuseo järjesti sähköisen Kartsamuistot talteen! -muistitietokeruun alkuvuonna 2015. Yksi keruussa esitetyistä kysymyksistä oli, miten vastaajat kokivat nuoruutensa Riihimäellä ja miten he sitä muistelevat. Alla on koottuna summittaisessa järjestyksessä muistelijoiden vastauksia kysymykseen.


Nuoruus oli ihanaa aikaa, myös Riihimäellä! (nainen s. 1979)

Aika oli hyvää ja antoisaa, ehkä sen ois voinut ottaa rauhalliseminkin vaikka kotosalla enemmän aikaa viettäen, mutta olen aina todennut, että kartsalla on monta hauskaa hetkeäkin ollut, jos on ollut ikäviäkin, mutta aika kultaa ikävätkin asiat. (mies s. 1948)

Kivaa, nykyään siellä ei juuri iltaisin näy ketään! (nainen s. 1971)

Kivaa oli. Jos joskus keksitään aikakone niin sinne takaisin entisiä maisemia ihailemaan. (mies s. 1960)

Oma nuoruus oli huippua.. Silloin oli kavereitten kaa niin lystikästä, kun keksittiin aina ulkosalla tekemistä eikä oltu vaan himassa nysvääs. (nainen s. 1983)

olen tosi onnellinen turvalliseta nuoruudesta. Pojat ja tytöt kavereina yhdessä, sai olla oma itsensä ja kavereita vietiin kotiin oltiin yhtä suurta perhettä. (nainen s. 1963)

Varmaan jotkut aikuiset paheksuivat nuoria kuten nykyäänkin, eikä nuoret tietenkään olisi saaneet vaan hengailla ja oleilla kaupungilla. (nainen s. 1954)

Hyvät muistot, Riihimäki oli sopivan pieni kaupunki asua ja lyhyt matka esim. Helsinkiin. (mies s. 1963)

Aika kultaa muistoja. Onneksi nuoruus menee kaikilla ohi. (mies s. 1952)

Hyvä paikka. Sopivan kokoinen kaupunki, paljon keikkoja ja muuta tekemistä. Hyvät yhteydet esim Helsinkiin. (nainen s. 1977)

Hauskaa oli. Kaverit oli mukavia ja hauskanpito tavoitteena. (nainen s. 1957)

Lämmöllä muistelen. Edelleenkin siellä monia ystäviä 40 vuoden takaa. (nainen s. 1962)

Ihan jees! Meininki oli aivan eri ku nykyään….ihmettelen, mihin nuoret ovat hävinneet!?!? (nainen s. 1977)

huvittuneesti. Turvallinen kylähän se oli vartttua. (mies s. 1957)

Nuoruus on aina ihanaa aikaa. Nuoria oli aina viikonloppuisin paljon liikenteessä kävellen tai autolla. (nainen s. 1972)

Mukavia muistoja. Ihan turvallista yleensä. Kaikki tunsivat ainakin ulkonäöltä toisensa. (mies s. 1946)

Minulla oli rixussa kiva nuoruus. Oli kiva porukka jonka kanssa kuljin. Ikävä niitä aikoja. (nainen s. 1974)

No hyvällä mielin ja aika haikeudella. Rixussa olisi ollut silloin jotain nuorten harrastusmahdollisuuksiakin, mutta jostain syystä aika meni vaan kavereiden kanssa hengatessa. (mies s. 1957)

Halusin kasvaa aikuiseksi ja muuttaa pois..mutta jalkeen pain katsottuna aika turvallinen lintu koto aikuistua ; ) (nainen s. 1984)

Muistelen haikeudella ja lämmöllä nuoruuttani Riihimäellä! Muutin kuitenkin pois kaupungista jo 15 vuotiaana vuonna -79 joten ehkä parhaat kaupunkikokemukset jäivät saamatta. (mies s. 1963)

Nuoren miehen elämään varmaan jokapaikassa kuuluu kahinat, mutta Riihimäellä sitä oli liikaa. Ilmeisesti aiemmat vuosikymmenet olivat vielä pahempia, mutta kyllä 80 ja 90- luvuillakin oli liikaa sekopäitä ja tarpeetonta väkivaltaa. Tämän vuoksi en ole ikinä kaivannut Rixuun takaisin. (mies s. 1974)

Ihan hirveää. Odotin monta vuotta, että pääsisin ylioppilaaksi ja kauas pois. Piirit olivat pienet ja 70-luvun ajattelu ahdasta. Pahin aika olla nuori – missä tahansa Suomessa. (mies s. 1956)

Minusta oli kohtuullisen mukavaa olla nuori Riihimäellä, porukka tunsi aika hyvin toisensa ja oman kaupungin porukan puolia pidettiin tiukan paikan tullen, vaikka saatettiin toisella kertaa vähän otta keskenään yhteen. (mies s. 1972)

Hyvillä mielin muistelen, oli turvallista ja pikkukaupungin idylliä. Vaikka liftattiin tosi paljon koskaan ei sattunut mitään vaaratilanteita. (nainen s. 1957)

aika ehkä kultaa muistot tai hyvät muistot on jääneet hyvistä kavereista. Enemmän tietysti kaivattiin tapahtumia. (nainen s. 1970)

Nuoruus oli aika helppoa. Kävin koulua ja harrastin partiota. (nainen s. 1946)

Silloin kaikki oli kartsalla, siellä tavattiin. Aika oli hyvää. (mies s. 1961)

Sihen aikaa oli mukavaa olla nuori kun keskustassa oli vielä elämää.Nuoriso liikkui siellä paljon ja autot heittivät rinkiä ja aina löytyi kavereita. Keskustassa oli kauppoja missä arkisin tuli poikettua, mutta nykypäivänä keskusta on niin hiljentynyt, että siellä ei ole oikein mitään. (nainen s. 1986)

Riihimäki oli minusta ihan hyvä paikka elää nuoruutta. Se tuntui turvalliselta, ja ainakin ulkonäöltä tunsi suuren osan omasta ikäluokasta. tekmistä olisi ehkä saanut olla enemmän, ja paikkoja joissa viettää aikaa, mutta toisaalta oli mukava viettää vapaasti aikaa kavereiden kanssa, turvallisessa ympäristössä. Jos ei ongelmia hakenut, ei niihin myöskään törmännyt. Keski-ikäisenä muistelen nuoruutta Riihimäellä haikean nostalgisesti. (nainen s. 1972)

hieman ristiriitaisin, koska olisin toivonut pysyneeni vain harrastusten parissa, eikä luuhata kartsalla. (nainen s. 1965)

Ihan ok. Varmasti hauskempaa kuin Kälviällä. Pikkukaupungin tylsyys, mutta toisaalta myös kaikki tunsivat toisensa jotenkin ja jotain kautta. Ja se, että kaikki kokoontuivat hämeenkadulle oli hienoa. (mies s. 1973)

Riihimäki oli turvallinen pikkukaupunki , jossa kaikki tunsivat toisensa ja asenteella ” kaveria ei jätetä ” – nuoruus soljui eteenpäin ilman sen suurempia draamoja. Tekemistä kavereiden kanssa löytyi aina , kesällä oli maauimala, jossa vietettiin kaikki päivät ja talvella oli esim. rusettiluisteluita. Turvallinen, iloinen, viaton. (nainen s. 1953)

Lämpöisin tuntein. 80 luvun lopulla-90 luvun alullan siellä oli muistini mukaan kiva henki eikä pelottanut liikkua ulkona. Ihmisiä oli paljon niin kartsalla kuin diskoissa ja baareissa. (nainen s. 1973)

Ihan mukavin tuntein, rauhallinen ja turvallisen tuntuinen kotikaupunki. En muista koskaan pelänneeni mitään. (nainen s. 1941)

Nykyään nostalgisin tuntein, hienoa aikaa. Hämeenkadulla saattoi olla vkoloppu-iltoina satoja nuoria, ja suurin osa enemmän tai vähemmän tuttuja. Keskustassa oli vielä silloin kauppoja jne. joten kaupunki tuntui vilkkaamalta kuin nykyään. (mies s. 1977)

Hyvä fiilis, värikäs nuoruus. Olisi voinut paremminkin mennä, mutta onpahan mitä muistella. (nainen s. 1960)

Mukavia tunteita, se oli mukavaa aikaa, oli rentoa, mutta oli myös sääntöjä. (nainen s. 1970)

Se on kyllä ihmisen parasta aikaa, jos jotain ikävää sattui niin ne on kyllä aika pyyhkinyt hyvin pois  ”Aika kultaa muistot” pitää todella paikkansa. Ei voi mitään kun Hurriganesin Get On alkaa soimaan niin muistuu moni ihana asia mieleen. (nainen s. 1959)

hyvä paikka ja aktiivinen nuoriso. Järjestettyä tekemistä oli jonkin verran mutta nuoriso itse kehitti myös tekemistä paljon. Skeitattiin kerrostalojen pihalla, oli bändikämppää, pelattiin paljon kentillä etc (mies s. 1978)

hyvillä mielin, olo oli etupäässä turvallinen ja sai rauhassa liikkua iltaisinkin..yhden kerran jouduin juoksemaan muutamaa poikaa karkuun. (nainen s. 1952)

Hyvä nuoruus, turvallinen ja kuitenkin lähellä Helsinkiä, missä kävin teatterissa ja ostoksilla. (nainen s. 1959)

Ihan hyvä paikka. Nuorten oleskelupaikkoja silloin ja kaiketi myös yhä edelleen liian vähän. Toimintaa toki riitti ja esimerkiksi RPL:n jääkiekko-ottelut ja rusettiluistelut kuuluivat aina ohjelmaan. (mies s. 1945)

Suht ok. Pienet piirit, mutta kiinteet siteet lähipiiriin syntyi… (mies s. 1972)

Hyvät ja mukavat muistot on jäänyt. Nyt asun toisella paikkakunnalla, mutta lapsuus ja nuoruus kuuluivat vahvasti riihimäelle : ) (nainen s. 1968)

Ihan hyvillä mielin muistelen. Yli 20 vuotta olen kuitenkin asunut jo muualla, enkä ole ikävöinyt. (nainen s. 1971)

Kyllä sitä ihmettelee miten nykynuoriso rikkoo kaikki paikat. Urheilukentän pukutilat tänä päivänä ihan paskana, me ei koskaan rikottu mitään. Kuri oli erilainen. Näillä nykyajan nuorilla ei taida olla edes kotiintuloaikoja tai sitten he eivät vaan niistä piittaa. (nainen s. 1972)

Hymyssä suin. Oli kivaa, turvallista ja jännää. Erityisen lämmöllä muistan Levy-ja Kasetin miehistön! He olivat mainioita! Auttoivat useasti kiperien kysymysten selvittelyssä!! (nainen s. 1969)

Ihan ok, tavan pikkukaupungin nuoruus tavallisten ihmisten keskellä. (nainen s. 1978)

Onneksi en ole nuori enää. Raskasta lähteä joka viikonloppu pe ja la ulos ja miettiä, mistä sen alkoholin tällä kertaa saisi. (nainen s. 1984)

Ihan hyvillä, turvallista oli, vaikka humalassakin tuli alaikäisenä toilailtua. (nainen s. 1976)

Kyllähän se oli aika ”rikasta” aikaa , tuli koettua kaikenlaista hauskaa. (mies s. 1965)

Yläaste oli kauhea. Mutta kaupunki ok. Oli kivaa heilua iltaisin kaupungilla. Ja kuitenkin turvallista. (nainen s. 1970)

Nuoruushan on aina ihanaa, mutta niitä aktiviteetteja ei ollut turhan paljoa-aika pitkälti piti itse keksiä tekemisensä mikäli ei urheillut tai musisoinut. (nainen s. 1960)

Minusta se oli ihanaa ja onnellista aikaa,ei mitään huonoja muistoja. (nainen s. 1948)

turvallista. Paljon harratuksia mutta kaikilla kova polte päästä pois heti lukion jälkeen. (nainen s. 1966)

Hyvää aikaa. Tuntuu, että silloin oli aika paljon tapahtumia nuorille. Keikkoja ja discoja. (nainen s. 1977)

Hyvillä mielin. Täällä oli turvallista ja helppoa kun kaikki tunsi toisensa. Joskus talvella oli tietysti kurjaa, kun ei ollut mitään sisätiloja, joissa olisi voinut olla. (nainen s. 1967)

Hyvät muistot. Matkaan tarttui nykyinen aviomies jonka kanssa yhteistä taivalta takana jo 23 vuotta. (nainen s. 1975)

tylsää, mutta toisaalta turvallista. Jos näki jonkun söpöliinin niin aina joku osas kertoa kuka ja mistä = ) (nainen s. 1974)

Nuoruus oli hienoa aikaa! Ainoastaan se että olisi jotenkin pitänyt ansaita ”kovan jätkän” status oli hyvin negatiivinen piirre. Kai se oli muissakin kaupungeissa. Kyllä Riihimäki oli jo silloin hyvä paikka. (mies s. 1969)

Riksu oli kiva pikkukaupunki. (nainen s. 1965)

ihan mukava paikka Riihimäki oli, tosin disko olisi saanut olla useammin. tai jokin muu paikka nuorille siellä keskustassa. (nainen s. 1970)

Hyvillä mielin. Harrastusmahdollisuuksia olisi voinut olla enemmän mutta sen ajan nuoret keksivät tekemistä hyvin ilmankin. (mies s. 1966)

Riihimäellä oli aika tylsää. Itse asiassa alaikäisenä ei oikein ollut mitään ihmeempää tekemistä eikä paikkoja missä olisi voinut olla.  Täysi-ikäisenäkin ajeltiin autolla ja istuskeltiin autossa.  Keitaassa käytiin tanssimassa diskossa. Se oli oikeastaan ainoa paikka, mihin pystyi menemään. (nainen s. 1960)

todella kivaa tänä päivänä ei sitä samaa tunnelmaa saa. (nainen s. 1977)

Kyllä Riihimäki oli ihan hyvä paikka nuorelle. (mies s. 1957)

Välillä yuntui että tylsää on, mutta aikaa kultaa muistot, ihanaa oli. (nainen s. 1976)

kaihomiellä.. se oli sellaista surutonta nuoruusaikaa..liittyy niin rakkaita hyviä kun huonoja kamalia ja paljon mitä ei haluisi muistaa.mutta kokonaisuudessa ihana aika mennään kartsalle..sieltä sai tuntumaa elämään. (nainen s. 1962)

se oli hauskaa aikaa. Joskus mietin missä nuoret nykyään tapaavat? Tosin onnellinen olen siitä että dokailu ja röökin poltto nuorten keskuudessa on vähentynyt. (nainen s. 1977)

Pienet, turvalliset ympyrät. Kaikki tunsi toisensa. virikkeitä ei pahemmin kuitenkaan ollut. (nainen s. 1964)

Nyt muistelen nuoruuttani jo lempeyttä tuntien. Silloin aikoinaan tunteet olivat ahdistavampia, mutta Riihimäellä itsessään tuskin oli kovin paljon syytä siiheen. (s. 1974)

Murrosikä oli aika kurjaa paikasta riippumatta, mutta lukioaika oli jo aika mukavaa. (nainen s. 1945)

Mielestäni turvallista oli olla rixulaisnuori. Ajat tuntuvat olleen silloin paljon paremmin kuin nyt, eikä minulla ole juuri mitään huonoja kokemuksia. (nainen s. 1970)

Nyt kun miettii, niin aika hurjissa porukoissa on tullut pyörittyä ja kaikenlaista koettua ja kokeiltua. Moni yläasteelta tuttu kaveri on siirtynyt pilven reunalle ja varmaan yhtä moni on ollut vankilassa. Vanhemmat sai varmaan olla sydän syrjällään, josta olen tosi pahoillani, mutta kaikenkaikkiaan nuoruuteni oli täynnä elämää, niin ylä- kuin alamäkiäkin. Riksulaiset pitää vieläkin yhtä ja olen juuristani ylpeä. Jos on pärjännyt nuorena Peltsissä, pärjää missä vaan.. (nainen s. 1978)

Hienoa aikaa! Muistan hyvällä. Paljon ikuisia ystävyyssuhteita jotka jatkuvat vieläkin tiiviinä. (nainen s. 1961)

Jännää aikaa. Nykyään tylsää ja kuollutta.. (nainen s. 1991)

Hyvin sekavin. Olen erittäin katkera kiusaajilleni jotka tekivät osasta ala-astetta mutta ennenkaikkea yläkouluiästä, etenkin 7. luokasta tuskallista ja yksinäistä. Toisaalta lukioaika taas oli ”pelkkää aurinkoa” […]. Suhteeni Riihimäkeen on kovin ristiriitainen nimenomaan nuoruuteni takia. (nainen s. 1967)

Minusta oli mukavaa, oli tapahtumia ja kartsalla oli perjantaisin ihan mukava meno. Nykyään Hämeenkatu on aivan tyhjä viikonloppuiltana. Olin aikamoisessa pumpulissa kuitenkin kun ei huumeet tms. oikein koskettaneet minua eikä kaveripiiriäkään. (nainen s. 1973)

Ihan normi nuoren olotila, jännittävä kun ei tiennyt ketä tapaa, ehkä löytyisi poikaystävä…aika turvallista. (nainen s. 1960)

Jollain tapaa se oli ankeaa aikaa, mutta toisaalta ihan kivaakin. (nainen s. 1954)

Koen nuoruuteni antoisana ja rikkaana Riihimäellä. Ei varmaa osannut kaivata muuta. (mies s. 1974)

Epävarmuuden ja oman minän etsimistä. (nainen s. 1959)

Aivan saatanan hauska nuoruus! (mies s. 1966)

Hienoa aikaa! Koin oloni turvalliseksi kiinteän ystäväpiirin takia. Lähes kaikki tunsivat jollain tavalla toisensa. Kavereista pidettiin huolta. (nainen s. 1977)

Lämpimin tuntein. Syntymäkaupunki. (nainen s. 1943)

Muistelen kaiholla ja lämmöllä. Riksu oli ihana kaupunki olla nuori ja kasvaa. Ikuinen kotikaupunki! (mies s. 1973)

1970-luvun alkupuolella Riihimäki oli tosi rauhallinen ja turvallinen paikka. Vallalla oli hippiaate: Rock, rauha, rakkaus ja make love not war.  (nainen s. 1955)

Oon aina tykännyt Riihimäestä kaupunkina, tarpeeksi pieni mutta tarpeeksi kaikkea. Ja juna kulkee jos matkustushimo iskee! Sain elää huoletonta ja onnellista lapsuutta Riihimäellä, en vaihtaisi mihinkään! (nainen s. 1988)

Aika kapeakatseinen ja sisäänpäin kääntynyt tunnelma. Pikkukylä jonne modernit virtaukset eivät saapuneet. Nuorena odotin aikuisuuttaa jotta voin muuttaa pois. (nainen s. 1975)

Harmitonta aikaa mutta välillä pidin maailmaa julmana paikkana ja osaa nuoria pidin tyhminä. (nainen s. 1964)

Se oli hienoa aikaa kaiken kaikkiaan, koska seksuaaliset tarpeet olivat siinä iässä oleellisia. Siellä niitä suhteita luotiin ja menetettiin. (mies s. 1944)

Ennen oli paremmin : ) (mies s. 1968)

Nuoruus oli mukavaa aikaa, vaikkakin vähän kaaottista. Riihimäellä oli turvallinen nuoruus, tekemistä olisi voinut toki olla enemmänkin ja paikkoja joissa kohdata kavereita. Hyvillä mielin mietin nuoruuttani. (nainen s. 1977)

Ihanaa. Kuten jo sanoin,niin olo oli silloin turvallinen (vai liittyykö tunne ikään?). Autoilu oli kuitenkin vähäistä verrattuna nykypäivään, ympäristöystävällisempää. Ei kartsalla aina juopoteltu, joka tuntuu olevan nykynuorisolle must. Iltaisin mentiin ajoissa ulos ja ajoissa kotiin. (nainen s. 1963)

On ihme, että kirjoitan tätä. Se tosin ei ole Riihimäen syy, vaan täysin omani. Ehkä siis oli ihan okei elää täällä siinäkin kohtaa kun piti juosta kaikkea päin pää edellä. (mies s. 1989)

Tällainen pienehkö kaupunki oli oikein hyvä kasvuympäristö ainakin minulle. (nainen s. 1945)

Riihimäellä oli hyvä viettää nuoruutta.Oli tapahtumia ja paikkoja joissa sai olla. (nainen s. 1975)

Pikkasen häpeän omaa nuoruuttani. Tuli tehtyä kaikenlaista… mutten jäänyt kiinni. (mies s. 1980)

Haikeudella… (nainen s. 1967)

Haikein fiiliksin, Hämeenkadulla oli niin paljon porukkaa viikonloppuisin että siellä oli oikeastaan hauskaa. (nainen s. 1978)

Kaiho mielin muistelen, oli ihan hyvä ja turvallinen nuoruus-aika. (nainen s. 1950)

Aika turvallista oli ja jotenkin tuntui että kaikki huolehtivat toisistaan ihan eri tavalla kuin nykyään. (nainen s. 1970)

Olin pakotettu asumaan Riihimäellä kriittisen iän yläasteesta lukioon ja lähdin kauas pois heti kun sain mahdollisuuden eli lukion jälkeen. Kai se nuoruus oli samanlaista kuin missä tahansa pikkukaupungissa, mutta en muistele sitä hyvällä. Toisaalta tapasin tulevan mieheni juuri kun olin lähtemässä pois, joten jotain hyvääkin tarttui mukaan. (nainen s. 1978)

Ihan kiva nuoruus , tosi viatonta elämää elettiin verrattuna nykyaikaan. (nainen s. 1945)

Oikein hyvällä ja tyytyväisellä mielellä! Sain kokea sekä täysin tyhjänpanttista ja -päivästä kartsalla lorvaamista kävellen tai autolla, sekä sitten harrastaa sisä- ja ulkotiloissa seurassa ja bändissä. Ja kodeissakin tuli oltua ilman, että meitä ns. häirittiin – saatiin olla nuoria ihan omin ehdoin voisin sanoa! (mies s. 1963)

Muistelen nuoruutta aktiivisena ja mukavana aikana. Vaikka kotitaustani oli vaikea, tundin tulleeni hyväksytyksi ja minulla oli kiinteä ja aktiivinen ystäväpiiri. (nainen s. 1947)

Hyvillä mielin ja vähän haikeana muistelen. Sallivaa, hauskaa, mutta turvallista. Pitkäksi aikaa muutin pois, mutta palasin lapset saatuani ja toivon heillekin iloista ja turvallista nuoruutta Riihimäellä. (nainen s. 1975)

JAA!

frontpage