Riihimäki skate

Skeitattiin kerrostalojen pihalla (mies s. 1978)

Rullalautailulla eli skeittauksella on jo pitkä historia Suomessa. Rullalautailu sai ensimmäisen kerran jalansijaa Suomessa 1970-luvun lopulla, mutta varsinaisesta rullalautailuaallosta voidaan puhua 1980-luvun lopulla. Skeittaus oli 1990-luvun alussa erittäin suosittua myös Riihimäellä ja harrastepaikoille oli selvä tarve.

järjestetyt skeittipaikat

Kaupunki vastasi nuorten skeittipaikkojen tarpeeseen pystyttämällä Monarin takapihalle isohkon rampin. Ramppi osoittautui kuitenkin muodoltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan vääränlaiseksi:

Vanha ramppi oli kaiken muun lisäksi liian korkea ja jyrkkä ns. Vert-ramppi. Täällä Riihimäellä harrastetaan Street-tyyliä, jossa ei tarvita niin suuria korkeuseroja. Kukaan täkäläisistä ei kilpaile; skeittaamme omaksi iloksemme. (Juha Räisänen Riihimäen Sanomat 1.7.1992)

Monarin pihalla 1990-luvun alussa pystytetty skeittiramppi, johon joku oli maalannut räppäri Ice-T:n ja kitaravirtuaasi Jimi Hendrixin kasvokuvat. Kuva Tiina Kaila 1991. RKM-kokoelmat.
Monarin pihalla 1990-luvun alussa pystytetty skeittiramppi, johon oli maalattu räppäri Ice Cuben ja kitaravirtuoosi Jimi Hendrixin kasvokuvat. Kuva Tiina Kaila 1991. RKM-kokoelmat.

Kaupungin nuorisotoimen avustuksella nuoret suunnittelivat ja pystyttivät uuden maltillisen kokoisen yhdistelmärampin urheilutalon pihalle vuonna 1992. Ramppi haluttiin siirtää pois Monarin pihalta myös siksi, että naapurustossa asuneet olivat valittaneet skeittauksesta aiheutuvista äänistä. Rakentamisessa hyödynnettiin myös vanhasta rampista purettuja materiaaleja.

KATUskeitTAUS

Luvallisten skeittipaikkojen lisäksi skeittauspaikkoja etsittiin myös pitkin kaupunkia. Skeittareille kaupunkitila on potentiaalisten rullaulautailupaikkojen näyttämö, jossa muille kaupunkilaisille arkipäiväiseltä vaikuttava porras tai kaide voi sopia mainiosti temppujen harjoittelupaikaksi, ”spotiksi”. Kaikki skeittareiden suosimat spotit eivät ole muiden kaupunkilaisten mieleen, mikä on johtanut tietyillä paikoilla skeittauksen kieltämiseen tai estämiseen uusimalla paikan rakenteita rullalautailuun sopimattomaksi.

Riihimäen Sanomat 1.7.1992 uutisoi nuorten itse Urheilutalon pihaan rakentamasta yhdistelmärampista. Nuorisopalveluiden leikekirjat.
Riihimäen Sanomat 1.7.1992 uutisoi Urheilutalon pihaan nuorten itse rakentamasta yhdistelmärampista. Nuorisopalveluiden leikekirja.

Kesäisin skeittauspaikkojen löytäminen ei ollut kaupungissa ongelma. Talvikuukausiksi nuoret ovat kehitelleet erilaisia tilaratkaisuja harrastustoiminnan jatkamiseksi sisätiloissa. Riihimäellä on ollut monia väliaikaisia skeittihalleja, jotka ovat sijainneet esim. hylätyissä rakennuksissa. Muun muassa Keskuskadun ja Välikadun kulmassa sijainnut autioitunut Shell-huoltoasema toimi ennen purkamista 1990-luvun alussa hetken Rat skate –nimisenä skeittihallina.

Myös skeittihalli RattSkatessa pyörittiin katselemassa. (nainen s. 1975)

Shell-huoltamo Keskuskadulla vuonna 1955. Huoltoasematoiminnan loputtua sisätilat muuntuivat väliaikaiseksi skeittihalliksi. RKM-kokoelmat.
Shell-huoltamo Keskuskadulla vuonna 1955. Huoltoasematoiminnan loputtua sisätilat muuntuivat väliaikaiseksi skeittihalliksi. RKM-kokoelmat.

Kaikkia harrastuspaikkoja on leimannut nuorten omatoimisuus ja aktiivisuus löytää harrastustoiminnan ylläpitämiseen soveltuvia tiloja itse. Riihimäellä on toiminut rullalautailijoiden oma yhdistys Riihimäen rullaveikot vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 2015 avautui jälleen uusi skeittihalli Riihimäellä vanhan lasitehtaan tiloissa.


Lasitehdas-skeittihallin esittelyvideo, Seppo Suvela 2014.

JAA!

frontpage